countdown

miércoles, 30 de octubre de 2013

Palabras malsonantes


                       
          Palabras malsonantes


 Las palabras malsonantes son  un conjunto de formas lingüísticas consideradas por toda la comunidad lingüística o parte de la misma como formas indecentes, inapropiadas, groseras u ofensivas.

 Generalmente se utilizan en el lenguaje soez expresiones sobre lo que en la sociedad es sagrado (religión,familia) o sobre lo que se considere tabú (sexo, partes del cuerpo,escatología) o bien expresiones que exacerben descripciones personales (insultos).

- cenutrio   - cazurro  - lerdo  - malparido  - memo  - racano  - tocho  - tonto
- zamarro  - zopenco  - tarugo

martes, 29 de octubre de 2013

Halloween



                
                  Halloween

Halloween ,también conocido como Noche de Brujas o Noche de Difuntos, es una fiesta de origen celta que se celebra internacionalmente en la noche del 31 de octubre sobre todo en países anglosajones  como Canadá , Estados Unidos , Irlanda o Reino Unido, y, en menor medida, en Argentina ,Chile , Colombia , México, Perú o el conjunto de Latinoamerica , Y gran parte de España. Sus raíces están vinculadas con la conmemoración celta del Samhain y la festividad cristiana del Día de Todos los Santos, celebrada por los católicos el 1 de noviembre. Se trata en gran parte de un festejosecular, aunque algunos consideran que posee un trasfondo religioso.
 
El día se asocia a menudo con los colores naranja, negro y morado y está fuertemente ligado a símbolos como la jack-o'-lantern . Las actividades típicas de Halloween son el famosotruco o trato y las fiestas de disfraces , además de las hogueras , la visita decasas encantadas , las bromas, la lectura de historias de miedo y el visionado de películas de terror.


9 D'octubre


9 d'octubre 

- El 9 d'octubre és el Dia de la Comunitat Valenciana i en ell es commemora l'entrada a la ciutat de València del rei Jaime I en 1238 que la va conquistar. 

- La conquesta no es va culminar fins a 1304-1305 amb la Sentència Arbitral de Torrellas i el Tractat d'Elx,  el territori actual no es va unificar fins a 1851 amb la incorporació de Requena i Utiel;  el 9 d'octubre es va triar com la data més representativa, per ser València la capital del  Regne de València i, actualment, de la Comunitat Valenciana. 

- És una celebració amb llarga tradició des del segle XIV amb el rei Jaime II d'Aragó. En canvi, a nivell de tot el territori de la Comunitat Valenciana, es tracta d'una celebració institucional contemporània que té el seu origen en l'any 1976, quan en el Plenari de Parlamentaris es proclama per a aquesta data el Dia Nacional del País Valencià.

ACTES

- Des de principis dels anys 1990 la programació del Dia de la Comunitat Valenciana consta de diversos actes que donen començament la vespra, el 8 d'octubre, amb la celebració d'un concert commemoratiu en el Palau de la Música, a càrrec de l'Orquestra de València, i un festival pirotècnic en l'antiga llera del riu Turia a la ciutat de València. El dia 9, després de la recepció oficial del President en el Palau de la Generalitat de València i l'acte de lliurament de distincions a diferents personalitats valencianes, se celebren una sèrie d'actes oficials que tenen el seu origen en un privilegi del rei Pedro el Cerimoniós de 1365 


.

Altres actes

Al llarg de la jornada se succeeixen els actes lúdics, festius i populars en tots els pobles i ciutats de la Comunitat Valenciana, com a àrees lúdiques, amb tallers didàctics i artesanals, exposicions en les quals el públic pot conèixer diversos aspectes institucionals i culturals de la Generalitat com a institució històrica de govern dels valencians, i també actuacions i danses tradicionals al són de la dolçaina i el tabalet o desfilades de comparses de moros i cristians.

Com a acte festiu des de l'any 2003, se celebrava  l'Entrada de Moros i Cristians Ciutat de València, amb representació de totes les comparses inscrites a la Ciutat, recorrent la Glorieta, carrer de la Pau, carrer Sant Vicente Màrtir i Plaça de l'Ajuntament, omplint la ciutat durant unes 5 hores.  aquesta desfilada va ser traslladat de dia en el 2008 en celebrar-se un altre acte institucional diferent, emulant a la primera celebració del Nou d'Octubre realitzat en el primer centenari de la conquesta de València.











La Mocaorà



La Mocaorà

El 9 d'octubre és també la festivitat de Sant Donis, considerat tradicionalment el patró dels enamorats pel que és costum en aquest dia regalar la mocadorà, un mocador de seda nuat en l'interior de la qual es col·loquen dolços de massapà elaborats artesanalment pels reposteros valencians. Aquests dolços consisteixen en els tradicionals pastissos denominats Piruleta i Tronador petites barres de massapà, fet amb parts iguals d'ametlla i sucre farcides de gemma, al costat de petits massapans amb forma de tot tipus de fruites i aliments.